Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Miért nem járok étterembe? szatíra

img_0357.jpgNem azért kerülöm a vendéglőket és a gyorséttermeket, mert vegetáriánus/vegán vagyok. Hanem azért, mert a vegán ember sem szeret moslékot enni, és ezt sok helyen képtelenek megérteni. Ha pl. külön szólok, hogy a pizzámra vagy a salátámba ne tegyenek húst, legtöbbször akkor is kapok bele. Pedig direkt húsmentes sajtos pizzát és kertész salit rendelek az étlapról - de ez sem akadály nekik, hogy elszabotálják a gasztronómiai élvezetemet. Hogy miért és mikor vagyok átvágva a pénzemért? Ez mindig attól függ, hogy éppen mekkora a forgalom a vendéglátóhelyen, ha ugyanis sokan vannak, akkor senki se azt kapja, amit rendel. Ilyenkor még a húsevők is szívnak rendesen... (Különösen, ha új a személyzet, és még vendéglátós végzettséggel se rendelkeznek.) Jellemző amúgy a legtöbb pincérre, hogy a több fogásból álló rendelést képtelenek hiba nélkül felvenni. Még akkor sem, ha egyébként holtidő van, és rajtam kívül egyetlen vendég sem tartózkodik a kajáldában. Mihelyst többféle dolgot is rendelek, ők olyan szellemi kihívásnak néznek elé, mint amivel én utoljára a matek érettségin (sem) találkoztam. Sima kávét helyett capuccinót, uborkasaláta helyett ecetes uborkát hoznak ki nekem. Az étlapról a sültkrumplit kérem rántott camemberttel, de ők rizst basznak elém trappista sajttal. -Nesze paraszt, ne válogass, örülj, hogy zabálhatsz! - ez a szlogenja a mai modern vendéglátásnak.

Amúgy jómagam is több évet lehúztam ebben a szakmában, mint felszolgáló, csapos és konyhalány. Tudom, hogy mekkora a hajtás, de azt is tudom, hogy ilyen szarvashibákért régebben kirugdosták az alkalmazottakat. Aki nem tudott rendelést felvenni, vagy folyton hibázott a számolásnál, az röpült. Nem is volt annyi inkompetens személy a szakmában, mint most. De a legnagyobb insider infóm, hogy a vendéglőkben nincs idő rendesen mosogatni. A mosogatógép is csak nagyon rövid ideig megy, ötperces programokkal mossák a tányérokat. Az evőeszközök, poharak tisztasága is kívánnivalót hagy maga után. Semmire nincs idő, semmi se kóser! (Csak a látható koszt távolítják el, a baktériumok és vírusok maradnak. Igazából mocskos a kanál és a villa is, csak te nem látod.) Ezért kapnak állandóan szájfertőzést a vendégek egy kiadós ebéd, vagy egy kocsmai dorbézolás után.

Szóval inkább áttértem a gyorséttermekre. Először kipróbáltam a gyros bódékat. Ott nincs koszos evőeszköz, csak steril műanyag. Papír tasakban meg alufóliába csomagolva kapom a -mit is? Hát megint csak azt, amit nem is rendeltem meg! Van ugyan az étlapon vegán gyros, amibe csak zöldségek kerülnek, de szószt már nem adnak hozzá. Mert a szószban tej meg majonéz van, és az szerintük nem fér bele a vegánságba. Még akkor sem kapok szószt, ha külön kérek... Ők jobban tudják nálam, hogy mi kell nekem! De azért a vegán salátámba csak "belesikerül" véletlenül egy kis bárányhús...-gondolom, bosszúból. (Hiszen jól meg kell büntetni mindenkit, aki nem szereti a husit!) No, menjenek ezek is a 3.14 -csába. Soha többet nem veszek kaját a gyros bódéban. Pláne, hogy folyton teleköpködik az ételt, mert mialatt készül a szendvics, be nem áll a pofájuk. Az én kajám felett tárgyalják meg, hogy szegény Feri belehalt a balesetbe, tiszta vér volt az egész utca! Pedig a drága még olyan fiatal volt, és a ravatalon is milyen jól nézett ki a koporsóban. De a boncoláson felvágták a mellkasát és a koponyáját is... stb. "Jó étvágyat parasztok"-itt ez a szlogen.

Ezért inkább elkezdtem a mekibe járni, de ott sajnos egyetlen egy rendelést sem képesek hibátlanul teljesíteni. Valamit mindig lehagytak -hiába fizettem érte. De olyan is volt már, hogy véletlenül kaptam egy ingyen krumplit, pedig nem is akartam. Náluk egyszerűen képtelenség precízen, hiba nélkül  megkapni azt, amit az ember szeretne. "-Fogalmam sincs, mit rendeltél, hozzádvágok egy hamburgert oszt jólvan!"

Vendégségben a rokonoknál, barátoknál szintén nagy kihívást jelent az én vegánságom. Nem értik, hogy miért nem fér bele az étkezésembe egy kis húsmaradék, vagy szalonnazsír. Grillezés alkalmával olyan padlizsánt kaptam, ami tocsogott a disznózsírtól, mert előtte már harminc darab kolbászt lesütöttek a rácson. Az én kajámat utoljára hagyták... Ehetetlen volt, és egyetlen harapás után felfordult tőle a gyomrom.

A legviccesebb "beszólás" egy ilyen vendégségben az volt, hogy töltött káposzta lesz az ebéd, és én piszkáljam ki belőle a darálthúst a villámmal, oszt máris ehető lesz nekem is a menü. Egyetlen vegán vendég miatt ők ugyan nem főznek majd két féle ételt, mert az tiszta pazarlás lenne. De az is emlékezetes élményem, hogy egy falusi lagziban erőszakkal etettek meg a nyúlhúslevessel. -"Csak a répát edd ki belőle aranyom, a nyulat meghagyhatod!"

Szóval, nem járok én se vendéglőbe, se vendégségbe, inkább megfőzöm és megsütöm magamnak otthon, ami nekem kell. Ha hosszú útra megyek, akkor berakom a hűtőtáskába az otthon elkészített szendvicseket, így nem függök soha senkitől se. Szerintem sokkal jobb, mint órákig várakozni egy túlzsúfolt étteremben, ahol úgyis csak valami mirelit-mikrós szart kapok, abból is pont olyat, amit nem én rendeltem, de véletlen nekem hozták ki...

 
 

 

Profilkép


Képgaléria


Utolsó kép


Facebook

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Október / 2020 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 13346
30 nap: 257
24 óra: 2