Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mozgássérült

Születésem óta vagyok “enyhén” mozgássérült, tehát tudok járni, nem ülök  kerekesszékben, nekem “csak” gerincferdülésem van (és csontfejlődési rendellenességem meg szívbajom és tüdőelégtelenségem, stb.)

Mindig ledöbbentő látni, ahogy az egészséges emberek a legnagyobb természetességgel parkolnak le a rokkantaknak fenntartott helyekre. Az, hogy emiatt én nehezebben, vagy sohasem találok parkolóhelyet, sőt kerekesszékes sorstársaim se, a legkevésbé sem izgatja őket.

A mozgássérült WC-vel ennél lényegesen több bajom is van. Ezek Magyarországon nincsenek kulccsal lezárva, oda bárki bemehet (és be is megy). Épkézláb emberek csöppet sem szégyellik magukat, hogy rokkant illemhelyre járnak a nagy dolgukat elintézni. Mert ott tisztább, és több a hely és általában nem foglalt.

A wellness fürdőkben a mozgássérülteknek szánt WC a legmocskosabb hely. Mivel az van legközelebb a fürdőmedencékhez, oda jár a legtöbb ember a szükségleteit intézni. Az, hogy még a tusoló is egy helyiségben van ezzel a koszos klotyóval, csak tetézi a gyönyöröket.. Melyik rokkant embernek van kedve zuhanyozni egy teliszart, pisiszagtól bűzlő budi mellett? Nekem nincs.

Ha gyógyfürdőzés után, egy mozgássérült ember mégis tisztálkodni akar ezeken a helyeken, akkor a következőkre számíthat:

1. Nyolcvanéves nénikék szitkozódva rángatják az ajtót, és követelik, hogy engedd be őket, mert ők már öregek, nekik jár a rokkant WC.

2. Külföldi (szlovák) turisták rángatják az ajtót, és néha fel is tépik, mert azt képzelik, ez itt a rendes WC vagy tusoló. A hatalmas, kerekesszékes ábrát az ajtón nem tudják értelmezni. Pedig ez egy nemzetközi jelzés! Idegen nyelven, mint angol vagy német, sajnos nem értenek. Most mi tanuljunk meg szlovákul, ez komoly?

3. Hetvenéves, járókerettel közlekedő nénikék rádordítanak, amikor jössz ki a roki WC-ből, hogy -“Nem szégyelli magát, maga nem is rokkant, minek jár be oda?” Magyarázom, hogy súlyos gerincferdülésem van. Nem érti. -“Nincs magának semmi baja, hogy képzeli, hogy nekem itt kell várakoznom -és rámutat a banyatankra- amíg maga tollászkodik a WC-ben?” Tusolni voltam amúgy.

4. Takarítónő zörgeti az ajtót, mert a rokkant WC-ben tartja a felmosóvödröt, és neki amúgy is ott van a vízcsapja, csak onnan tud vizet vételezni a felmosáshoz…

Aki azt hiszi, hogy “Nyugaton” jobb a helyzet, az téved. Én Ausztriában élek. Hiába kaptam EURO KULCSOT a mozgássérültek egyesületében, amivel ki tudom nyitni az összes rokkant mosdót az országban. A legtöbb helyen ezek a WC-k sincsenek lezárva, sokszor kulcslyuk sincs, csak tolóajtó.(Bécs az kivétel, ott okés a helyzet.) Az emberek pedig megbotránkozva néznek rám, hogy két egészséges lábon sétálok be a rokkant WC-be. Nem nagyon tudom érvényesíteni az igazamat azzal, hogy előveszem a kulcsot és kinyitom vele az ajtót, hiszen az már tárva-nyitva van.

Hát, akkor inkább járok a NORMÁLIS mosdóba, és parkolok a NORMÁLIS parkolóhelyen. Mert a NOOOOORMÁLIS? emberek mind rátelepedtek már a rokkantaknak fenntartott helyekre, vagy ha nem, akkor gonosz szemmel méregetik azt a nyomorékot (ENGEM!) aki használni meri ezeket.

Hogy egész életemben csak hátrányom van a betegségemből (nem kapok munkát például) az nem érdekli őket. Elveszik ezek az ember utolsó örömét is, amit nekem a mozgássérült parkoló meg a mosdó jelenthetne. Legyenek vele nagyon boldogok! Vagyis soha ne legyen nagyobb örömük az életben.

Jó lenne, ha a társadalom végre megtanulná értelmezni a mozgássérült kifejezést, ami nemcsak végtaghiányt, kerekesszéket jelent. Hanem mondjuk porckopást a térdben, a lábban és a csigolyákban, ha gerincferdülése van a szerencsétlen betegnek.. A gerincferdülés még ezeket is okozza: izomgyengeség, egyensúlyérzék hiányát, nehézlégzést, szívritmus zavart, korai halált és rendszeres hátfájást. A belső szerveket és az idegeket is nyomja a beteg gerinc, nincs egy szerv se, ami rendesen tudna működni: tüdőelégtelenség, gyomorpanaszok, nyelési nehézségek, csökkent fizikai teljesítőképesség, stb. Valamint a női betegek nem szülhetnek 2 gyereknél többet. (nagycsaládot szerettem volna) A beteg gerinc tönkreteszi az egész életet.

És jó lenne, ha nem néznének ferde szemmel arra a cukorbeteg emberre, aki szintén bemegy a rokkant WC-be, hogy beadja ott magának az inzulin injekciót.

A rokkantság NINCS RÁNKÍRVA. Ugye, érted?

Ha kisgyerekkel vagy, esetleg idős korú vagy, attól te még nem vagy jogosult se rokkant parkolóra, se pedig az illemhelyünkre. Ne használd ezeket, és örülj, hogy egészséges vagy! (Ha én választhatnék egy lottó főnyeremény és egy egészséges gerinc helyett, szerinted melyiket választanám?) Na ugye.

Az utolsó pedig, amit még erről a témáról mondani szeretnék (mivel születésem óta folyamatosan éreintett vagyok benne) az pedig így hangzik: Ne keverd össze a testi fogyatékost az értelmi fogyatékossal. Ez két külön halmaz, aminek van ugyan közös metszéspontja, de oda nem mindenki esik bele. Az ép eszű testi fogyatékos sokszor (munka hiányában) jóval olvasottabb, több ideje van magát képezni, és széleslátókörű. Mivel nekem az életemből kimaradtak a testi örömök, mint pl. tengerparti nyaralások, strandolás, sport, túrázás, csoportélmények mint pl. kirándulások, ezért én hatéves korom óta állandóan olvasok. És mivel nem szeretem sem a bugyuta romantikus filmeket, sem a véres krimiket, inkább csak ismeretterjesztő filmeket szoktam nézni a neten meg a tévében. Német nyelven. És néha még angolul is.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép


Képgaléria


Utolsó kép


LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 14210
30 nap: 402
24 óra: 13